Rätt Sadel

Min utbildning

 

Diplomerad sadelutprovare/ Equipment coach och har genomgått utbildning på UPH i Älvsered i Halland som är en oberoende utbildning.

1 av 5 certifierade sadelutprovare i Sverige av Equiline Saddel division efter utbildning genomförd i Italien nov. 2015.

Flertalet genomförda kurser hos Prestige i Sverige.

Flertalet genomförda fördjupningskurser hos Prestige i Italien.

Fördjupningskurs i sadelinpassning för franska Butet.

Fördjupningskurs Fysikalisk testmetodik, Husaby Hästklinik i Skara

Jag har även under flera år arbetat i ridsportbutik och har därför goda kunskaper om utrustning och hästbranchen.

Varför sadelutprovning?

Hästar är atleter och ändrar sig i sin kropp under livets gång. För att kunna prestera maximalt är det viktigt att du har rätt sadel vid varje tidpunkt i hästens liv. Att anlita en kvalificerad sadelutprovare med gedigen utbildning och kunskap är en viktig del kring hästens friskvård.

Hästar är fantastiska djur som många gånger ställer upp för sina ryttare och inte visar sitt obehag tydligt. Om en sadel klämer, glider eller skapar obehag försöker hästen ibland kompensera och komma undan obehaget genom att belasta andra delar av kroppen. Belastning som kan leda till stela muskler, krämpor och hälta helt i onödan! Att ha en sadel som passar både häst och ryttare borde vara lika självklart som för en maratohnlöpare att ha ett par skor som inte klämmer eller skaver.

 

Det är väldigt vanligt att hästar ändrar sig i kroppen när de byter ägare och ryttare. Man rider inte på exakt samma sätt som den tidigare ryttaren och hästen anpassar sig snabbt till förändringen. Därför är det viktigt att man en tid efter man köpt hästen ser över sin utrustning och sadeln. Hästar har också olika stadier i livet där kroppen ser olika ut. Unghästen kan vara ganska valpig i sin kropp och den växer i perioder. Runt 7 års ålder börjar hästen bli färdigväxt i sin kropp för att sen ändra sig igen när den blir senior. Dessa är de största förändringarna som alla hästar genomgår men mindre förändringar sker hela tiden genom hästens liv. Mängden arbete spalar stor roll på hur kroppen och ryggen ser ut och faktorerna för förändring i kroppen är många fler än åldersperspektivet.  

Det viktigaste av allt är att man kontinuerligt kontrollerar hur sadeln ligger på hästen. Ibland kan förändringar komma fort beroende på hästens fysiska status. Utprovning och tillpassning är en färskvara och du bör därför själv som ryttare ha uppsikt över hästens fysiska förändring. Känner du dig osäker på sadelns passform så hjälper jag dig gärna att göra en kontroll så du kan ha rätt sadel vid varje tidpunkt i hästens liv.

 

 

 

Emelie Malmqvist

sadel 023